Επιστολή για τις Φυσικοθεραπείες των ΑμΣΚΠ, προς Αναπλ. Υπ. Υγείας κ. Πολλάκη

Ακολουθεί επιστολή του σωματείου της ΕΕΑΣΚΠ προς τον Αναπλ. Υπ. Υγείας, Υπ. Οικονομικών και Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ που αφορά στην αποζημίωση των φυσικοθεραπειών των Ατόμων με ΣΚΠ η οποία επαναπεστάλη στις 21 Φεβρουαρίου 2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 9:

Αριθ. Πρωτ. : 60
Πάτρα, 14 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ   :
(1) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΠΟΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟ
(2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΕΥΚΛΕΙΔΗ
(3) ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ κ. ΜΠΕΡΣΙΜΗ ΣΩΤΗΡΙΟ

ΘΕΜΑ   :    ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΣΧΕΤ.  :    Νέος ΕΚΠΥ 1.10.2015

Αξιότιμοι,

            Με την παρούσα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΣΚΠ σχετικά με τις απαραίτητες γι’ αυτά Φυσικο­θερα­πείες/Εργοθεραπείες:

            Είναι γνωστό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι χρόνια, ανίατη, πολυπαραγοντική, εκφυλιστική αλλά και απρόβλεπτη νόσος ως αποτέλεσμα της καταστροφής της μυελίνης των νευρώνων, του νευράξονα του κεντρικού νευρικού συστήματος και της συνολικής μείωσης της μάζας του εγκεφάλου με πολλαπλά συμπτώματα, εμφανή και αφανή, διαταραχές, επιπλοκές, παρενέργειες, και άλλα προβλήματα που οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως αναπηρίες άκρων (παραπάρεση, τετραπάρεση, παραπληγία, τετραπληγία, αστάθεια, σπαστικότητα, χρόνια κόπωση, οπτικές διαταραχές, ορθοκυστικές διαταραχές, σεξουαλικές διαταραχές, μεταβολικές διαταραχές, ουρολοιμώξεις, αρθραλγίες, μυαλγίες, κατάθλιψη και πολλά άλλα) με αποτέλεσμα να απαιτείται η δια βίου παρακολούθηση του ασθενούς από ιατρούς/ιατρικές εξετάσεις και πολλαπλές θεραπείες έτσι ώστε αυτός να παραμένει σε καλή κατάσταση, παραγωγικός και λειτουργικός.

            Δεδομένων αυτών των προβλημάτων που επιφέρει η νόσος της ΠΣ, απαιτούνται συνεχείς συνεδρίες Φυσικοθεραπείας/Εργοθεραπείας και γι’ αυτό ζητάμε την νομοθετημένη και δια βίου παροχή τους σε συμβεβλημένα εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών, κατ’ οίκον και σε κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας ανοιχτής νοσηλείας (ΚΑΑ), διότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν χορηγούνται δια βίου, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας των ΑμΣΚΠ και αυτό  επιφέρει μεγαλύτερο κόστος για τον ίδιον αλλά και για την πολιτεία ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

            Η σωματική ευρωστία και το καλό μυϊκό σύστημα ασθενών με ΠΣ συντελούν στην αποτροπή των παραπληγιών και στην καλύτερη ανάνηψη μετά από ώσεις. Είναι δεδομένο ότι η νόσος είναι ανίατη, συνεχώς επιδεινούμενη με αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΠΣ να χρήζουν μέχρι του τέλους του βίου τους τις απαραίτητες γι’ αυτούς πράξεις αποκατάστασης.

            Ευελπιστώντας σε μια εκ του σύνεγγυς επαφή μαζί σας για ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΣΚΠ καθώς και για τις προτάσεις μας για την επίλυσή των, αναμένουμε σύντομα τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση
Για το διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
υπογραφή
Μαργαρίτα Καραγιώργου
 σφραγίδα  Γεν. Γραμματέας
υπογραφή
Μπάλλας Δημήτριος

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *