ΕΕΑΣΚΠ προς Υπ. Παιδείας: Πρόταξη Μοριοδότησης Διορισμού ΑμΣΚΠ

\"\"

Παρατίθεται η επιστολή-αίτημα της ΕΕΑΣΚΠ προς το Υπουργείο Παιδείας για  Πρόταξη Μοριοδότησης Διορισμού των  Εκπαιδευτικών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας :

 

Αριθ. Πρωτ78
Πάτρα, 31 Δεκεμβρίου 2018

 

ΠΡΟΣ:
1) ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, Πρωθυπουργό της Ελλάδας
2) ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, Υπουργό Παιδείας, Ερευνας & Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ: 
α)
Δημήτρη Μπαξεβανάκη, πρώην υπουργό Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων
β) Νίκη Κεραμέως, υπεύθυνη τομέα Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων ΝΔ
γ) Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο, υπεύθυνο τομέα Παιδείας ΚΙΝ.ΑΛ.
δ) Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο παιδείας Κ.Κ.Ε.
ε) Γεώργιο Μαυρωτά, τομέας Παιδείας ΠΟΤΑΜΙ
στ) Υπεύθυνο Παιδείας Ένωσης Κεντρώων

ΘΕΜΑ:
ΠΡΟΤΑΞΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΣΧΕΤ:  ν. 3194/2003

 

Αξιότιμοι,

            Με την παρούσα και με αφορμή του προσφάτως ανακοινωθέντος προτεινόμενου σχεδίου για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, με μεγάλη ανησυχία παρατηρήσαμε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας όπως γινόταν μέχρι πρότινος βάσει του άνω σχετικού σύμφωνα με το οποίο «Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υποψήφιους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας ή πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Η πρόταξη αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μεταθέσεων – αποσπάσεων και τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών».

            Αντίθετα είδαμε ότι οι εκπαιδευτικοί με μόνιμη αναπηρία θα λαμβάνουν στο εξής 20 μόρια επιπλέον των τυπικών τους προσόντων. Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε δυο ζητήματα:

            Πρώτον η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις νόσους που προκαλούν μόνιμη αναπηρία με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ασθενών να επανελέγχεται από τις επιτροπές ΚΕΠΑ ανά ένα, δυο, ή τρία έτη χωρίς οι ασθενείς να λαμβάνουν το πιστοποιητικό της ανίατης νόσου  παρ’ όλο που η συγκεκριμένη πάθηση δεν θεραπεύεται. Συνεπώς με την απαίτηση της μόνιμης αναπηρίας για την κατάταξη στον πίνακα διορισμών και αναπληρωτών οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας όχι μόνο δεν προτάσσονται πλέον όπως γινόταν μέχρι φέτος αλλά χάνουν και την μοριοδότηση των 20 μονάδων.

            Δεύτερον, οι 20 μονάδες που δίνονται στην αναπηρία ισοδυναμούν με ένα μεταπτυχιακό διάρκειας ενός έτους. Θεωρούμε άδικη την εξίσωση της αναπηρίας με έναν μεταπτυχιακό τίτλο τον οποίο μάλιστα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία δυσκολεύονται περισσότερο να αποκτήσουν λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

          Για την επίλυση των παραπάνω προτείνουμε τα εξής:

α) Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να συνεχίσουν να προτάσσονται στον πίνακα των αναπληρωτών όπως ορίζεται από το άνω σχετικό, μετά τους πολύτεκνους και τους πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.

β)  Η μοριοδότηση για το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία να είναι αρκετά μεγαλύτερη από 20 μονάδες καθώς η αναπηρία είναι αδύνατον να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πιστοποιητικό.

             Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας για την προστασία της εργασίας των εκπαιδευτικών με σκλήρυνση κατά πλάκας θα ληφθεί υπόψη στην σύνταξη του τελικού νομοσχεδίου για την πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία.

Για το Δ.Σ.
Μαργαρίτα Καραγιώργου
Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ

Δημήτρης Μπάλλας
Γενικός Γραμματέας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *