Επιστολή με προτάσεις ΕΕΑΣΚΠ για τη Φορολογία Εισοδήματος των ΑμΣΚΠ, προς Ομοσπονδίες

Ακολουθεί Επιστολή της ΕΕΑΣΚΠ προς την Ομοσπονδία με προτάσεις για τη Φορολογία Εισοδήματος των Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας:

 

 Αριθ. Πρωτ. : 59
Πάτρα, 14 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ   :   ΠΟΑμΣΚΠ

ΘΕΜΑ  :   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕΑΣΚΠ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΤ. : Email σας της 14.11.2016 με τίτλο «Αποστολή παρατηρήσεων – προτάσεων»

ΚΟΙΝ. :
1. ΠΟΜΑμεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων
2. ΕΣΑμεΑ

 

Αξιότιμοι,

Κατόπιν του άνω σχετικού σας ενημερώνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΣΚΠ με πιστοποιημένη αναπηρία σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος και δικαιολογητικά πιστοποίησης αναπηρίας.

 1. Έχει παρατηρηθεί ότι οι πιστοποιημένοι με αναπηρία φορολογούμενοι ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες για να τυγχάνουν φορολογικών απαλλαγών:
  (α) 67%
  (β) 67% και άνω
  (γ) άνω του 67%
  (δ) 80%
  (ε) 80% και άνω
  (στ) άνω του 80%
  με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που είναι στις κατηγορίες (γ) και (στ) να χάνουν τις φοροαπαλλαγές τους για μηδαμινό ποσοστό (0,1%).
  Προτείνεται να ομαδοποιηθούν οι κατηγορίες (α), (β) και (γ) σε μία κατηγορία και αντίστοιχα οι κατηγορίες (δ), (ε) και (στ) έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και ανισονομία στις φοροαπαλλαγές.
 1. Παρατηρείται ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εφ’ όρου ζωής γνωματεύσεις από Α΄/βάθμιες υγειονομικές επιτροπές ούτε από ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κ.λπ. και ζητείται από τον φορολογούμενο υποχρεωτικά Νέα Πιστοποίηση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες με τον επιπλέον κίνδυνο να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας όπως συνήθως συμβαίνει στα ΚΕΠΑ.
  Προτείνεται οι εφορίες να λειτουργούν σύννομα γιατί οι γνωματεύσεις αυτές έχουν ίση ισχύ με τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ.
 1. Παρατηρείται ότι λαμβάνονται ως φορολογητέο εισόδημα τα κάθε είδους επιδόματα που λαμβάνουν τα ΑμΕΑ με αποτέλεσμα να δηλώνονται τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων σε συγκεκριμένους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης και να φορολογούνται και τα συγκεκριμένα κοινωνικά βοηθήματα που δίνονται σε ΑμεΑ δηλαδή να εισοδηματικοποιούνται και έτσι έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι χάνουν τις ό,ποιες φοροαπαλλαγές, απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ, να επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης και να χάνουν άλλες κοινωνικές παροχές επειδή το εισόδημά τους υπερβαίνει τα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια.
  Προτείνεται να δοθούν σαφείς οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Ζητάμε να υπάρξουν γενικές λύσεις όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις για να αποκατασταθούν οι απώλειες των παροχών και των φορο-ελαφρύνσεων που δημιουργήθηκαν απ’ όλα τα παραπάνω.

Για το διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
υπογραφή
Μαργαρίτα Καραγιώργου
 σφραγίδα  Γεν. Γραμματέας
υπογραφή
Μπάλλας Δημήτριος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *