Επιστολή για Επίδομα Πολλαπλής Σκλήρυνσης προς Υπουργό Εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου

Ακολουθεί επιστολή της ΕΕΑΣΚΠ προς την Υπουργό Εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου με κύριο αίτημα τη θέσπιση Επιδόματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης η οποία επαναπεστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 12.

Αριθ. Πρωτ. : 63
Πάτρα, 14 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ   :
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κα. ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
2.
Αναπλ. Υπ. Κοιν. Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου

3. Αναπλ. Υπ. Κοιν. Αλληλεγγύης κα. Ράνια Αντωνοπούλου
4. Γ. Γ. Υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη
5. Γ. Γ. Πρόνοιας κ. Δημήτριο Καρέλλα

ΘΕΜΑ   :    ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑμΣΚΠ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αξιότιμοι,
Με την παρούσα ζητάμε

(α) την άμεση θέσπιση αυτόνομου Επιδόματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης  και

(β) άρση περικοπών των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων ΑμΣΚΠ-ΑμεΑ του Δημοσίου:

Είναι γνωστό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι χρόνια, ανίατη, πολυπαραγοντική, εκφυλιστική αλλά και απρόβλεπτη νόσος ως αποτέλεσμα της καταστροφής της μυελίνης των νευρώνων, του νευράξονα του κεντρικού νευρικού συστήματος και της συνολικής μείωσης της μάζας του εγκεφάλου με πολλαπλά συμπτώματα, εμφανή και αφανή, διαταραχές, επιπλοκές, παρενέργειες, και άλλα προβλήματα που οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως αναπηρίες άκρων (παραπάρεση, τετραπάρεση, παραπληγία, τετραπληγία, αστάθεια, σπαστικότητα, χρόνια κόπωση, οπτικές διαταραχές, ορθοκυστικές διαταραχές, σεξουαλικές διαταραχές, μεταβολικές διαταραχές, ουρολοιμώξεις, αρθραλγίες, μυαλγίες, κατάθλιψη και πολλά άλλα) με αποτέλεσμα να απαιτείται η δια βίου παρακολούθηση του ασθενούς από ιατρούς/ιατρικές εξετάσεις και πολλαπλές θεραπείες έτσι ώστε αυτός να παραμένει σε καλή κατάσταση, παραγωγικός και λειτουργικός.

Βάσει του Ν. 3402/2005 Άρθρο 24 παρ.1 – ΦΕΚ 258 Α\’/ 17.10.2005, «η Νόσος του νευρικού συστήματος με την αναφορά Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Απομυελυνωτική Νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ή Νευρολοίμωξη ή Πολλαπλή Σκλήρωση, είναι νόσος αυτοτελής, ανεξάρτητα από τα συγγενή με άλλες ασθένειες συμπτώματα ή επιπτώσεις στη ζωή των προσβληθέντων από τη Νόσο. Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία».

(α) Δεδομένης της πορείας της νόσου και εν’ όψει των πολλαπλών αφανών συμπτωμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής  ζητάμε άμεσα να θεσπιστεί Επίδομα Πολλαπλής Σκλήρυνσης το οποίο θα είναι αυτόνομο και θα χορηγείται δια βίου σ’ όλους τους πάσχοντες, άμα τη διαγνώσει της νόσου με πιστοποίηση από Νευρολόγο Ιατρό, όπως γίνεται και με άλλες παθήσεις χρονίως πασχόντων π.χ. Μεσογειακή Αναιμία, Πάσχοντες από HIV κ.ά. Το Επίδομα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ζητούμε να είναι αντίστοιχο των επιδομάτων παραπληγίας, τυφλότητας, ασθενών HIV κλπ. χορηγούμενο στους ασθενείς με ανάλογη χρηματική αποζημίωση επειδή η νόσος προσβάλει νέα άτομα τα οποία αδυνατούν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και αν ήδη εργάζονται αναγκάζονται να μην κοινοποιούν τη νόσο από φόβο απόλυσης, πράγμα που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο με άσκηση ψυχολογικής βίας. Η αυτόνομη ταξινόμηση της νόσου και η θέσπιση του επιδόματος πολλαπλής σκλήρυνσης θα εξαλείψει επίσης τις τυχόν πελατειακές σχέσεις, ιατρού-ασθενή καθώς παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα ανά την επικράτεια.

(β)   Ο νόμος 4387-16,1085Α/12.5.2016 για το νέο ασφαλιστικό στα πλαίσια του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος επηρέασε δυσμενώς τους συνταξιούχους ΑμΣΚΠ-ΑμΕΑ του Δημοσίου περικόπτοντας κατά πολύ τις Επικουρικές Συντάξεις Μετοχικού Ταμείου και ΕΤΕΑ-ΤΕΑΔΥ-Κ.Υ. διότι έγιναν οι συγκεκριμένες περικοπές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, που έχουν προστεθεί και τα τυχόν επιδόματα που λαμβάνει ο συνταξιούχος.     Θεωρούμε ότι οι συνταξιούχοι ΑμΣΚΠ-ΑμεΑ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν από τα προβλήματα υγείας τους και να μην αγγιχθούν διόλου τα εισοδήματά τους για αυτό ζητάμε την άρση αυτών των περικοπών άμεσα θεωρώντας ότι είναι διάκριση εις βάρος των συνταξιούχων ΑμΣΚΠ-ΑμεΑ η οποία δε συνάδει με την κοινωνική πολιτική ενός Κράτους Πρόνοιας.

Ζητάμε την αξιοπρεπή διαβίωση των ΑμΣΚΠ-ΑμεΑ, ποιότητα στην καθημερινότητά τους, στοιχεία τα οποία είναι προς όφελος της πολιτείας, γιατί το συνολικό κόστος περίθαλψης μιας επιδεινωμένης κατάστασης ενός ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι γεωμετρικά αυξημένο σε σχέση με άλλους και επίσης να μη μας αντιμετωπίζει η πολιτεία ως λογιστικές μονάδες.

Τα ΑμΣΚΠ-ΑμεΑ είναι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και προσπαθούν με σθένος, ελπίδα, και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ευαισθησία σας στα Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και στο εθελοντικό έργο της ΕΕΑΣΚΠ και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση
Για το διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
υπογραφή
Μαργαρίτα Καραγιώργου
 σφραγίδα  Γεν. Γραμματέας
υπογραφή
Μπάλλας Δημήτριος

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *