Δεν έχω πολλά, πολύ απλά… έχω ΣΚΠ

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), είναι η πιο συνήθης, μη τραυματική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο απαρτίζεται από τον εγκέφαλο και τo νωτιαίο μυελό. Η ιατρική ονομασία της πάθησης είναι διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα.
Καθώς εκδηλώνονται τυχαία σε πολλά σημεία σε όλο το νευρικό σύστημα η νόσος αποκαλείται Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis). Είναι χρόνια πάθηση και χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης, ενώ για άλλους έχει μία προοδευτική πορεία. Για όλους κάνει την ζωή απρόβλεπτη.
Παρακάτω αναγράφονται τα πολλαπλά συμπτώματα της ΣΚΠ, που οι περισσότεροι ΑμΣΚΠ βιώνουν στη καθημερινότητά τους.

Έχω μειωμένη όραση, θάμπωμα στα μάτια, βλέπω διπλά, με πονούν τα μάτια μου όταν τα ανοιγοκλείνω, αλλά δε θεωρούμαι …τυφλός-ή.
Έχω αστάθεια, ζάλη, ναυτία, ιλίγγους, παραπατάω ενίοτε σαν μεθυσμένος-η, λιποθυμώ, αλλά δε θεωρούμαι …επιληπτικός-ή.
•Έχω ανουρία, συχνουρία, ακράτεια ούρων, πόνους στην κύστη, συχνές ουρολοιμώξεις και κυστίτιδες, επιτακτική ούρηση ή κατακράτηση ούρων, αλλά δε θεωρούμαι …νεφροπαθής.
•Έχω δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ακράτεια κοπράνων, ατονία παχέος εντέρου, σπαστική κολίτιδα, αλλά δε θεωρούμαι… ασθενής με νόσο Crohn.
•Eχω δυσκαταποσία, δυσφαγία, δυσθρεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά δε θεωρούμαι … ασθενής με καλοήθη ή κακοήθη νόσο.
•Έχω σπαστική δυσαθρία, λεκτική δυσπραξία, έχω αφωνία, αλαλία, αλλά δε θεωρούμαι …βωβός-ή.
•Έχω βουητά και εμβοές στα ώτα, βαρηκοία, αλλά δε θεωρούμαι κωφός-ή…
•Έχω απώλεια της μνήμης, αδυναμία της αντίληψης, κριτικής, λογικής, αλλά δε θεωρούμαι …ανοιακός-ή.
•Έχω αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση των γνωστικών λειτουργιών, δυσφασία ονομάτων, αλλά δε θεωρούμαι …διανοητικά καθυστερημένος-η.
•Έχω κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, παραισθήσεις, διαταραχές προσωπικότητας, αλλά δε θεωρούμαι …ψυχικά ασθενής.
•Έχω οσφυαλγία, ισχυαλγία, μυϊκούς πόνους, αυχενικό σύνδρομο, πολυαρθραλγία, αλλά δε θεωρούμαι…ασθενής με ρευματοειδή αθροίτιδα.
•Έχω αταξία, δυσκινησία, δυστονία, μυοκλονικές κρίσεις, δυσκαμψία, σπαστικότητα, διαταραχές κίνησης και προβλήματα κινητικότητας, αλλά δε θεωρούμαι …παραπληγικός-ή.
•Έχω έντονη κούραση, ευερεθιστικότητα, αυπνίες, αποχαυνωτική υπνηλία, εξάντληση, αλλά δε θεωρούμαι …ασθενής με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Πολύ απλά μπορεί να έχω όλες ή μερικές από αυτές τις παθήσεις και να βιώνω τα συμπτώματά τους επειδή πάσχω από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Αυτή η σημείωση γράφτηκε για να κατανοήσουν όλοι, τι επακριβώς βιώνει ο Ανθρωπος με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ότι διεκδικεί από την πολιτεία κοινωνική πρόνοια και επιδοματική πολιτική για τη νόσο της ΣΚΠ και όχι για τα επιμέρους επιφερόμενα προβλήματα όπως παραπληγία, τυφλότητα, ψυχική ασθένεια, κ.λπ.

Μαργαρίτα Καραγιώργου
Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *