Θεσμός Οικογενειακού Ιατρού

\"\"Ενημέρωση:

Από 1/1/2019 θα αρχίσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού για όλους όσους έχουν ΑΜΚΑ.
Ειδικότητες που μπορούν να γίνουν οικογενειακοί γιατροί είναι οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Θα πρέπει να γραφτούμε ο καθένας σε συγκεκριμένο γιατρό, είτε ηλεκτρονικά (www.ehealthnet.gr ) είτε επιτόπου στον γιατρό.

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει τη συνολική ευθύνη της υγείας των ατόμων που αναλαμβάνει, με δυνατότητα ευρείας συνταγογράφησης για ασθένειες και πρόληψη και θα είναι εκείνος που θα παραπέμπει όταν υπάρχει ανάγκη σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, π.χ. καρδιολόγο, ορθοπεδικό κλπ.

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα χρειαστεί να πάνε μόνο μια φορά στον οικογενειακό γιατρό και μετά θα συνεχίζουν στον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται, π.χ. ενδοκρινολόγο.

Για τα έκτακτα περιστατικά δεν χρειάζεται παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό, οι ασθενείς πηγαίνουν κατευθείαν στις εφημερεύουσες δομές υγείας.

Η πρόσβαση στους οικογενειακούς γιατρούς είναι χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Οικογενειακοί γιατροί είναι ήδη καταρχήν όλοι οι γιατροί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στα Κέντρα Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον έχει γίνει προκήρυξη για σύναψη σύμβασης από τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν οικογενειακοί γιατροί.
Οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί θα έχουν αμοιβή 1.465 ευρώ, με υποχρέωση τετράωρης απασχόλησης, δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου, και θα αναλαμβάνουν έως 2.400 άτομα. Οι συμμετοχές από ιδιώτες γιατρούς είναι ελάχιστες στο νέο αυτό θεσμό, κυρίως στην Αθήνα, οι συνδικαλιστές τους αντιτίθενται, και για το λόγο αυτό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί ιδιώτες.

  • Μέχρι την 1/1/2019 ισχύει για τους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με 10-20 ευρώ. Επίσης δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο πρόσβασής μας στις άλλες ειδικότητες, δηλαδή δεν χρειάζεται ακόμα παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.
  • Μετά την 1/1/2019 όσοι επιθυμούν να επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένης ειδικότητας χωρίς παραπομπή από οικογενειακό γιατρό θα μπορούν να το κάνουν πληρώνοντας κανονικά επίσκεψη.

Ενημέρωση για τις ηλεκτρονικές συνταγές
Υπάρχει δυνατότητα από τους γιατρούς στο 20% των συνταγών που γράφουν να κλειδώνουν τα φάρμακα, να καθορίζουν δηλαδή συγκεκριμένο φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και όχι να συνταγογραφούν απλώς τη δραστική ουσία.

Από τα μέσα Οκτωβρίου 2018 υπάρχει πλέον η δυνατότητα σε μια ηλεκτρονική συνταγή να γράφονται περισσότερα από τρία φάρμακα, οπότε ο ασθενής επιβαρύνεται σε μικρότερο βαθμό με το 1 ευρώ ανά συνταγή στο ιδιωτικό φαρμακείο. Το 1 ευρώ πρόκειται να καταργηθεί, δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε.
Από τα μέσα Οκτωβρίου έχει καταργηθεί η συμμετοχή των ασθενών για τα γεννόσημα, στις περιπτώσεις όπου ήταν 10%.

Υπάρχουν επιμέρους ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ασθενών για συγκεκριμένα φάρμακα που δεν έχουν γεννόσημο, λεπτομέρειες που μόνο οι φαρμακοποιοί μπορούν να γνωρίζουν και να ενημερώνονται. Όπως π.χ. με το brilique που είναι ακριβό και από τη συμμετοχή ο ασθενής καταβάλει το 20% και ο ΕΟΠΥΥ το 70%.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *