Σ.Κ.Π. Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Σ.Κ.Π.

Άλλα ονόματα για τη Σ.Κ.Π.

Έχω αναπηρία. Δικαιούμαι επίδομα;

Δεν υπάρχει αυτόνομο Επίδομα Πολλαπλής Σκλήρυνσης.*
Δίδεται επίδομα στα Άτομα που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση μόνο όταν οι αναπηρίες (κινητικές, ορθοκυστικές κ.λπ.) που επλήλθαν λόγω της νόσου υπερβαίνουν το ποσοστό του 67%.
Αυτό το ποσοστό αναπηρίας αποδίδεται στον ασθενή από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα τα οποία εξετάζεται μετά από αίτησή του.
Όσο για τη διάρκεια της αναπηρίας που δίδεται, άρα και του επιδόματος, παρόλο που η νόσος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ανίατη, είναι από 1 έως 3 χρόνια. Στις μη αναστρέψιμες περιπτώσεις ασθενών όπου η αναπηρία τους είναι 80-90%, ισχύει εφόρου ζωής.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλέψου τον Οδηγό Παροχών ΑμΣΚΠ εδώ…

*Το Σωματείο μας αγωνίζεται να θεσπιστεί ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ και να δίδεται αμέσως μόλις διαγνωστεί ο ασθενής με ΣΚΠ. Να του αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας 50%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ασκεί πιέσεις στην πολιτεία.

6 σκέψεις για το “Σ.Κ.Π. Συχνές Ερωτήσεις”

    1. ΑΜΕΑ: Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
      Για την πολιτεία ΑΜΕΑ θεωρείται ο άνθρωπος του οποίου το ποσοστό αναπηρίας (ΠΑ), πιστοποιημένο από τα ΚΕΠΑ, είναι ≥ από 50%.
      Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι δεν έχουν σοβαρά προβλήματα λαμβάνουν με τη διάγνωση ΠΑ 35%.
      Άρα, όχι δεν θεωρούνται όλα τα άτομα με ΠΣ ΑΜΕΑ.

      Δημήτρης Μπάλλας
      ΓΓ ΕΕΑΣΚΠ

    1. Συμφώνως με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν δικαιούστε κάποιο επίδομα.
      Δεν υπάρχει επίδομα πολλαπλής σκλήρυνσης.
      Η σκλήρυνση κατά πλάκας δημιουργεί διάφορα “προβλήματα”. Ένα απ’ αυτά είναι και η παραπληγία. Για όσα άτομα έχουν παραπληγία ανεξαρτήτως αιτίας και εφ’ όσον η αναπηρία ένεκα της παραπληγίας (κινητική αναπηρία) είναι σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από 67%, (προσοχή εδώ, όχι από το συνολικό ποσοστό αναπηρίας το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο) το άτομο αυτό δικαιούται το παραπληγικό επίδομα.

      Δημήτρης Μπάλλας
      Γεν. Γραμματέας ΕΕΑΣΚΠ

  1. Μαρία Κουμπάρου

    Είμαι στην αρχή της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ήπια μορφή κάνω θεραπεία κ έκανα το χαρτιά να περάσω από ΚΕΠΑ δε ξέρω αν πάρω επίδομα απλά θέλω να έχω ένα χαρτί αν χρειαστεί σε κάποια πρόσληψη

    1. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2190 που θεσπίστηκε το 1994, για να υπαχθεί κάποιος στην ειδική κατηγορία (αναπήρων) για πρόσληψη, πρέπει το ποσοστό αναπηρίας του να πιστοποιηθεί από τα ΚΕΠΑ και να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 50% και ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες ειδικοτήτων, Δείτε εδώ: https://amea.gov.gr/legislation/10/558

      Δημήτρης Μπάλλας
      Γενικός Γραμματέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *